Komt dat bekend voor? Vast wel, want jaloezie is ingebakken in onze monogame normen. Jaloezie is dan ook de eerste horde die je tegenkomt als jij of je partner polyamoreus wil gaan leven. Er mee omgaan is ook niet zo eenvoudig, maar het kan wel!
“Ik zou dit nooit kunnen want ik ben nou eenmaal erg jaloers!”
Komt dat bekend voor? Vast wel, want jaloezie is ingebakken in onze monogame normen. Zó erg zelfs dat we jaloezie vaak als ‘normaal’ beschouwen, dat het door je omgeving zelfs van je verwacht wordt als je partner met een ander vrijt. Jaloezie is dan ook de eerste horde die je tegenkomt als jij of je partner polyamoreus wil gaan leven. Er mee omgaan is ook niet zo eenvoudig, maar het kan wel!
Jaloezie is een heel gewone emotie
Een belangrijke stap is om je te realiseren dat jaloezie helemaal geen bijzondere plaats verdient. Het is een heel gewone emotie, net zoals bijvoorbeeld boosheid. En net zoals prima is om af en toe boos te zijn, is het heel menselijk als je soms jaloers bent. En polyamoristen zijn geen supermensen. Ook die zijn niet immuun voor jaloezie. Het is niet zo gek als je je ongemakkelijk voelt als je weet dat je lief op dat moment met een ander vrijt.
Je kiest zélf wat je met je jaloezie doet
We zijn heel gewend om de ander de schuld te geven van onze jaloezie: hij of zij doet immers iets wat niet ‘hoort’. Dat is ‘fout’ en daarom mogen we ons een slachtoffer voelen. Maar omdat monogamie in werkelijkheid een keuze is, kun je je daar niet achter verschuilen. Net zoals bij boosheid kan de ander wel de trigger zijn voor je lastige emotie, maar je kunt zélf besluiten wat je er mee doet. Projecteer je het op de ander, word je kwaad, ga je eisen dat de ander jouw jaloezie oplost? Of besluit je de jaloeziegevoelens gewoon rustig te laten voor wat ze zijn?
Wat zegt jaloezie over jou?
Net als boosheid, triggert jaloezie onderliggende emoties. Vaak is dat angst (gaat hij/zij niet bij me weg?) of onzekerheid (is die ander niet veel leuker dan ik?). Jaloezie zegt iets over jouzelf. Het kan enorm werken om te begrijpen waar je jaloezie precies vandaan komt. In dit artikel laten we zien dat er wel zes soorten jaloezie bestaan.
Jaloezie went
Als je eenmaal leert dat jaloezie helemaal niet zo vreselijk hoeft te zijn, dan je er ook gewoon aan wennen. Dan realiseer je je dat het ook heel gewoon om meerdere vrienden of vriendinnen te hebben. Of om diep van onze (meerdere) kinderen te houden. Liefdes hoeven niet ten koste van elkaar te gaan. Door het omgaan met jaloezie leer je omgaan met lastige emoties, iets waardoor je je als persoon sterker gaat voelen.
Jaloezie groeit uit in medeliefde
Het kan zelfs zijn dat jaloezie een positieve draai gaat krijgen. In het Engels bestaat het woord compersion. Het is het tegenovergestelde van jaloezie. Een goede Nederlandse vertaling bestaat er niet voor. Wij houden het op medeliefde. Het staat voor het plezier dat iemand beleeft aan andermans plezier, bijvoorbeeld door het besef dat een geliefde ook bemind wordt door een ander. Het klinkt misschien merkwaardig, maar uit eigen ervaring weten we dat het écht kan.
Verder lezen?
Op deze site staan veel artikelen die over jaloezie gaan. Een goed vervolgartikel is dit.