Portret van Paul Bocuse, de topkok van de Nouvelle Cuisine, tevens partner van drie vrouwen.
Paul Bocuse wordt geboren in 1926. Hij stamt uit een familie van Franse cuisiniers en krijgt de liefde voor eten met de paplepel ingegoten. Bocuse groeit er in op en gaat in de leer bij gerenommeerde restaurants. In 1956 neemt hij de familiezaak Auberge du Pont de Collonges over.
Paul Bocuse wordt een voorvechter van de Nouvelle Cuisine, een beweging die in de jaren zestig van de vorige eeuw populair wordt. De Nouvelle Cuisine is niet bedacht door Bocuse. Hij is wel een van de mensen die er inhoud aan geeft en deze enthousiast uitdraagt.
Het idee is: koken naar het seizoen. Ga naar je eigen locale markt, koop verse producten van de beste kwaliteit. Door het koken moet het beste van de ingrediënten naar boven komen. Geen toeters en bellen, pure smaken. Bocuse heeft niets met uitgebreide diners. Na afloop moet je zelfs een beetje honger overhouden…!
Een topkok
Bocuse brengt zijn eenvoudige restaurant met papieren tafellakens en roestvrij stalen bestek tot drie Michelinsterren. Hij doet het zó goed dat hij zijn sterren tot op hoge leeftijd weet vast te houden. Bocuse zet een kookschool op en schrijft diverse kookboeken.
Het beroemdste gerecht van Bocuse is de Soupe aux truffes Élysée, vernoemd naar de president en zijn vrouw, Valéry Giscard d’Estaing. De truffelsoep werd voor het eerst geserveerd tijdens een lunch vanwege de uitreiking van het kruis van het Légion d’honneur door de president aan Paul Bocuse. Restaurant Paul Bocuse serveert de soep nog steeds onder de naam Soupe V.G.E.
De invloed van Bocuse is gigantisch. Ook in Nederland worden de meesterkoks beinvloed of zelfs opgeleid door Bocuse. Hij zorgt voor de belangrijkste internationale kookwedstrijd, de Olympische Spelen voor koks, en geeft die zijn naam (Bocuse d’Or).
De vrouwen van Bocuse
Bocuse is niet alleen verzot op lekker koken. Hij geniet ook van de liefde en heeft meerdere vrouwen tegelijk, in hoofzakelijk ‘diepe’ relaties. Sinds 1946 is hij getrouwd met Raymonde, met wie hij een dochter heeft. Daarnaast heeft hij bijna zestig jaar een verhouding met Raymone bij wie hij een zoon had. Verder is er veertig jaar lang een derde relatie met Patricia.
https://youtu.be/_gUMmceK_rg
In zijn directe omgeving is deze polycule geen geheim. De vrouwen weten het ook van elkaar Paul Bocuse besluit tot openbaarheid als hij bijna 80 is. Dan verschijnen zijn memoires ‘Paul Bocuse: het heilige vuur’ (2005). Dit boek laat hij opstellen door zijn dochter. In een interview geeft hij uitleg over zijn beeld van liefde en trouw.
“Het is misschien niet iedereens idee over het huwelijkse leven maar we kunnen goed met elkaar opschieten. Iedereen is gelukkig, met mij en met elkaar. En als ik optel hoeveel tijd we samen zijn geweest als stellen kom ik tot 145 jaar.”
Bocuse vindt dat er een verband is tussen koken en de liefde.
„Mannen willen altijd eten en zich voortplanten en in beide gevallen gaat het er heet aan toe. Ik heb mijn hele leven lang genoten van het circus, fijn voedsel, rode wijn en vrouwen. Dat vereiste veel organisatietalent en een uitstekende gezondheid. Ik zal soms best vrouwen verdriet hebben gedaan, maar ik heb geleefd zoals ik wilde en ik hoop dat ze het me vergeven.”
Ondanks zijn internationale status en zijn onorthodoxe liefdesstijl blijft Bocuse een chef-kok die geworteld is in zijn geboortestreek. Hij houdt zelf enorm van de traditionele gerechten uit Lyon. Hij slaapt in dezelfde slaapkamer waar hij is geboren, in het huis van zijn familie.
Ondanks de ziekte van Parkinson en hartproblemen blijft Bocuse actief met koken bezig tot het niet meer kan. Op 20 januari 2018 overlijdt hij. De Franse minister van Binnenlandse zaken schrijft op Twitter
“Paul Bocuse is dood, de gastronomie is in rouw” (Gérard Collomb)
In aanwezigheid van de liefhebbers van de gastronomie, vele topkoks en zijn vrouwen en kideren, wordt Bocuse de laatste eer bewezen.
Geef een reactie