Onze portretten gaan over machthebbers, kunstenaars, beroemdheden zowel als beruchtheden. Maar er zijn ook hele gewone mensen die vroeger al een nonmonogaam leven leidden. Aunt Nettie is zo’n voorbeeld.
Het zal de trouwe lezer van deze reeks portretten zijn opgevallen dat ze gaan over machthebbers, politici, wetenschappers, kunstenaars en andere artistiekelingen. Beroemdheden zowel als beruchtheden.
Zeker is dat er veel materiaal beschikbaar is om uit te putten. Zo zijn bijvoorbeeld schrijvers nu eenmaal geneigd zelf dingen op te schrijven, en over beroemdheden wordt veel geschreven omdat ze beroemd zijn. Of danken ze juist daaraan hun beroemdheid (stel: Donald Trump wauwelt weer wat, en niemand schrijft of bericht erover…)?
De plurigame levenswandel is ook niet altijd zonder kostenplaatje: voor onderkomen, ontmoetingsplaats, levensonderhoud, alimentatie. François Mitterrand stuurde zijn facturen naar de staat, Prins Bernhard had zo her en der neveninkomsten…
Maar hoe zit dat nu met de ‘gewone’ vrouw en man? Zijn die inderdaad minder op het plurigame pad, of wordt er minder over geschreven omdat er minder over bekend is?
Bij zoektochten op het internet kan je makkelijk het spoor bijster raken. Het is raadzaam niet te veel zijpaden te willen verkennen, maar soms kan het wel verrassende ontdekkingen opleveren. Zo kan blijken dat pioniers niet altijd beroemdheden zijn, of van de generatie van de sexueel revolutionaire jaren 60.
Aunt Nettie
Op zoek naar iets geheel anders kwam ik haar tegen in een relaas van Daniel Steinberg; schrijver, chroniqueur, blogger, fotograaf.
Eigenlijk was het zijn moeders Aunt Nettie. Twee generaties eerder dus.
Geboren 1890 In Rusland, landde zij begin 20-ste eeuw tijdens de grote Immigratiegolf in de VS. Nettie trouwde met Hymie, een succesvol zakenman. Hij bedreef een handel in tweedehands spullen, had als enige van de familie een auto!
Na enkele jaren laat Hymie zijn jongere broer Alex overkomen. Om te werken in de handel en bij hen in te wonen. Nettie bleek ook voor Alex een zwak te hebben… Zij traden altijd als trio op bij sociale gelegenheden, en niemand die beter wist (of iets anders vermoedde) dan dat het ging om vrouw, man en zijn jongere broer.
Maar hoe ging het écht? Was Hymie op de hoogte? Vond ie het wel best zo? Wie was de vader van de kinderen? Wist Nettie dat zelf wel? Het duurde zo’n kleine 25 jaar lang, totdat Nettie in een ruzie haar zus Sarah het hele verhaal in het gezicht slingerde. Groot schandaal natuurlijk. Sommige familiebanden voorgoed verbroken, en de kwaadsprekerij was niet van de lucht.
Op enig moment trok Alex naar de westkust, Hymie overleed, en Nettie leefde nog heel lang. Wel buiten het gezichtsveld van Steinberg, waardoor het verhaal daar eindigt.
Toegegeven, Steinberg is de enige bron van dit verhaal, maar als het niet waar is, is het goed gevonden. Ook verzonnen anekdotes kunnen doelmatig zijn.
Zo oppert Steinberg nog hoe het zou zijn als we meer van dit soort verhalen zouden te weten komen. Hij herinnert zich Aunt Nettie nog wel, maar was helaas te jong om haar de vragen te stellen die hem nu nog bezighouden.
Mijn collega-schrijvers zijn alvast begonnen met hun bijdrage aan deze kronieken, door het optekenen van eigen ervaringen of die van anderen. Ten bate van komende generaties.
P.S. De foto is niet van Nettie, Hymie, en Alex, maar wel inderdaad anoniem. Een afdruk die op internet te koop wordt aangeboden met als omschrijving: “Early 1900’s Family Photograph Picture Handsome Men Woman Hat Small”
Geef een reactie