Niet elke relatiecoach of -therapeut heeft ervaring met polyamorie of open relaties. Een gewone relatietherapeut die geen ervaring heeft met polyamorie kan hier minder mee dan een therapeut of coach die de situaties aanvoelt en je steunt in je eigen proces. Gelukkig zijn er steeds meer coaches die daar wél bij kunnen helpen. In het verleden hielden we hier een lijst bij van coaches. We zijn daar mee gestopt omdat het aanbod flink gegroeid is sinds we daar mee begonnen, waardoor het bijhouden zowel steeds lastiger werd als minder nodig.
Je kunt tegenwoordig prima een coach vinden via de bekende zoekmachines. Een paar tips om een geschikte coach te vinden. Immers, relatiecoach of relatietherapeut is geen beschermde titel. Iedereen kan zich zo noemen. Let op de volgende zaken:
- Welke opleidingen heeft de coach gevolgd? Relatiecoach is een complex vak en vraagt veel, gedegen opleiding.
- Welke methoden en benadering gebruikt de coach? Het helpt als een coach vanuit een duidelijke methodiek en filosofie werkt. Of die benadering voor jou de beste is, dat is erg persoonlijk. Je kunt de coach daarop bevragen.
- Hoe gespecialiseerd is deze coach in polyamorie? Is het een van meerdere aandachtsgebieden, of richt de coach zich er specifiek op? Dat vergroot diens specifieke expertise.
- Leeft de coach zelf polyamoreus? Zo ja, dan kan die zich wellicht beter inleven en relevante ervaringskennis meebrengen.
- Is de coach aangesloten bij een beroepsvereniging? Dat is een indicatie dat de coach steeds werkt aan diens verdere ontwikkeling.
- Heeft de coach een klachtenprocedure en is die lid van een ethische commissie? Dat geeft aan dat de coach zich laat toetsen door collega’s en dat je met klachten ergens terecht kunt. De ethische commissie kan, maar hoeft niet, een onderdeel zijn van de beroepsvereniging.