Erwin Schrödinger is één van de beroemdste fysici uit 20e eeuw. Hij is de bedenker van Schrödingervergelijking, de basisformule van de quantummechanica, waarvan hij met onder meer Einstein, Heisenberg, Dirac en Bohr een van de grondleggers is. Ook bedacht hij
Schrödingers kat, een gedachte-experiment dat de ‘onbepaaldheid’ van de quantummechanica illustreert. Gedurende zijn leven publiceert Schrödinger niet alleen werken en boeken over de natuurkunde, maar schreef ook over de wetenschap bij de oude Grieken, fysische aspecten van levende materie en over menselijk temperament. Ook gaf hij een gedichtenbundel uit.
Erwin wordt geboren in 1887 en Wenen in een katholiek gezin. In 1920 trouwt hij met Annemarie Bertel. In 1922 publiceert hij zijn eerste beroemd geworden wetenschappelijke artikelen en wordt dan snel een vooraanstaand wetenschapper en verhuist naar Berlijn. Ondertussen groeit echter zijn weerstand tegen het opkomende antisemitisme. In 1933 besluit hij Duitsland te verlaten en krijgt een leerstoel in Oxford. Kort daarna ontvangt hij de Nobelprijs.
Een onconventioneel liefdesleven
Echter, zijn positie in Oxford wordt snel onhoudbaar en dat heeft alles te maken met zijn onconventionele liefdesleven. Hij leeft samen met zijn vrouw Annemarie en zijn vriendin Hilde Holzhammer, met wie hij in 1934 een kind krijgt dat Annemarie, Hilde en hij samen opvoeden. In het conservatieve Britse klimaat van die tijd was dat ondenkbaar. Hij krijgt de mogelijkheid om naar Princeton te gaan maar ook dat loopt stuk op zijn wens om zijn huishouden met vrouw, vriendin en kind voort te zetten. In plaats daarvan keren ze terug naar Oostenrijk.
Verschillende bronnen spreken elkaar tegen hoe harmonieus de relatie tussen Erwin en Annemarie is. Volgens de ene hebben ze “een lang, gelukkig en zeer open huwelijk”. De andere meent dat hun relatie nooit echt heel goed is geweest. Feit is dat Erwin nogal wat seksuele uitstapjes heeft met medeweten van zijn vrouw, iets waarvan hij een gedetailleerd dagboek bij houdt. Naast zijn kind met Hilde heeft hij een kind bij in ieder geval twee andere vrouwen, waaronder een tienermeisje aan wie hij wiskundeles geeft. Met Annemarie heeft hij geen kinderen.
Vierkanten en ketens
Erwin is bepaald niet de enige nonmonogamist want hij verkeert in liberale kringen. Zijn vriendin Hilde is getrouwd met Arthur March, een andere fysicus en Erwins assistent. Erwins vrouw Annemarie is op haar beurt weer de minnares van Arthur wat het vierkant compleet maakt. Er wordt gespeculeerd dat de aanstelling van Arthur mede ingegeven is doordat Erwin toen al verliefd was op Hilde. Ook Annemarie heeft nog meer relaties. Zo heeft ze een affaire met Hermann Weyl, een fysicus en wiskundige. Erwin en Hermann zijn goede vrienden. Diezelfde Hermann is weer getrouwd met Hella Joseph die op haar beurt weer verliefd wordt op Paul Scherrer, jawel… ook een fysicus. Paul is getrouwd met Ina Sonderegger. Al met al dus een keten van acht schakels van Arthur March tot Ina Sonderegger met nog een extra lusje rond Erwin, Annemarie, Arthur en Hilde.
Epiloog
Na de Anschluss van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland vlucht Schrödinger en wordt via een aantal omwegen uiteindelijk hoogleraar in Dublin waar speciaal voor hem een functie wordt ingesteld. Hij blijft daar tot aan zijn pensionering in 1955. Daarna keert hij terug naar Wenen, waar hij op 73-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van tuberculose.
Bronnen
Wikipedia
http://www.nndb.com/people/308/000072092/
www.weylmann.com
http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/d/D28931.php
Geef een reactie