Niet alleen een tot de verbeelding sprekend revolutionair maar ook een fervent nonmonogamist. Gehaat en geliefd. Dat laatste in ieder geval bij zijn vrouwen.
Fidel Castro is geboren in 1926. Hij wordt Cubaans revolutionair en politicus. Tussen 1959 en 2008 is hij de onbetwiste leider en president van Cuba.
Castro studeert in zijn jonge jaren rechten in Havana en neemt deel aan anti-imperialistische bewegingen. Fidel vindt dat de Cubaanse president en dictator Batista moest worden omvergeworpen. Hij probeert een aanval op Moncada kazerne te plegen, die mislukt. Fidel zit een jaar in de gevangenis, waarna hij met van zijn broer Raul en Che Guevara, een groep van Cubaanse revolutionairen verzamelt. Ze voeren guerrilla tegen Batista die op de vlucht slaat en in 1959 in ballingschap gaat.
Castro komt in aanvaring met de USA en de CIA probeert zijn regering omver te werpen en hem zelfs te vermoorden. Fidel zoekt zijn steun bij Rusland en verandert Cuba in een socialistische republiek. Gezondheidszorg en onderwijs worden gratis, terwijl de industrie genationaliseerd raakt. Vrouwen gaan erop vooruit. Banen die voorheen als ‘mannenbanen’ golden, zoals onderwijzer en artsen, worden nu op grote schaal door vrouwen uitgeoefend.
Buiten zijn land manifesteert FIdel zich uitgebreid als voorvechter van anti-imperialisme, humanisme en milieuactivisme. Zijn toespraken hierover kunnen in het beste/ergste geval wel 7 uren duren (!). Sommigen vinden hem een dictator die het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Anderen zien in hem een moedige strijder voor de armen in de wereld. Hij heeft invloed op andere leiders, waaronder Nelson Mandela en Hugo Chávez.
Meerdere relaties als gebruik
Het hebben van meerdere relaties was in de vorige eeuw vrij gebruikelijk in Cuba, vooral onder mannen. De vraag: “ Como esta la mujer?” (hoe is het met je vrouw?) werd soms beantwoord met de vraag “ Cual de ellas?” of te wel “Welke vrouw?” Van de vader Angelo van Castro is bekend dat hij twee vrouwen en twee gezinnen had. Fidel heeft dit patroon doorgezet op grotere schaal. Fidel trouwde twee vrouwen en had diverse andere relaties en vele losse affaires.
Fidel en Mirta
Op 12 oktober 1948 trouwt Fidel Castro met zijn eerste vrouw Mirta, een filosofie studente. Deze relatie wordt getekend door passie, politiek en conflict. Het begint er al mee dat Mirta dochter is van een generaal en haar broer officier wordt van Castro’s tegenstander Batista.
Fidel is als jonge man zo arm dat hij tijdens de huwelijksreis zijn horloge moet verpanden. Ze krijgen in 1949 een zoon, Fidelito. Het huwelijk is niet erg stabiel, onder andere vanwege de politieke spanningen in de familie van Mirta. Mirta breekt tijdelijk met haar familie omdat ze de kant kiest van Fidel, maar moet zich later door haar broer laten onderhouden als Fidel in de gevangenis zit. Fidel neemt haar dat erg kwalijk Als Castro vrij komt uit de gevangenis wacht zijn vrouw niet op hem In 1955 scheiden ze, als Castro in Mexico in ballingschap is. Hun zoon wordt toegewezen aan zijn moeder, maar vader Fidel kidnapt hem, als zijn zoon bij hem op bezoek in Mexico is.
Fidelito studeert fysica, promoveert en krijgt in Cuba een vooraanstaande positie. Als hij het programma voor kernenergie niet goed hanteert, wordt hij door Castro ontslagen, vanwege incompetentie.
Fidel en Natalia
Castro heeft tijdens zijn eerste huwelijk een affaire met mooie en aristocratische Natalia Revuelta. Zij is getrouwd met een chirurg, die veel van huis is. Natalia verkoopt haar juwelen om de beweging van Fidel te supporten. In het huis van Natalia beraamt Fidel zijn plannen voor de machtsovername in 1953. Fidel en Natalia schrijven elkaar tijdens zijn gevangenschap gepassioneerde brieven over liefde en revolutie.
“Ik sta in brand. Schrijf me, want ik kan niet zonder jouw brieven” (Fidel aan Natalia)
Als Castro in 1955 vrij is, brengt hij de nacht door met Natalia. Als Castro in Mexico is, vraagt hij Natalia hem te volgen. Zij doet dat niet en verzwijgt Fidel dat ze zwanger van hem is. De dochter van Natalia en Fidel, Alina, wordt geboren. Fidel kijkt weinig naar Alina om, in de drukke jaren na zijn terugkeer naar Cuba. Natalia en haar man scheiden.
Alina wordt een fel tegenstandster van haar vader en zijn bewind. Zij vindt het regime van Castro corrupt, niet loyaal aan de oorspronkelijke idealen om het volk te bevrijden. Ze opent ’s nachts haar deuren voor tegenstanders van Fidel, die een eind willen maken aan het regiem van Fidel. Vermomd als een Spaanse toeriste ontvlucht Alina in 1993 Cuba en vraagt politiek asiel aan in de Verenigde Staten. Ze schrijft een biografie over haar leven als onwettig kind van Castro.
Moeder Natalia blijft achter Fidel staan, ook al is zij het niet 100% met zijn beleid eens. Zij vertelt later het te snappen dat Fidel het revolutionaire project voorrang geeft boven zijn persoonlijk leven.
“Cuba had zijn revolutie nodig” (Natalia)
https://youtu.be/Sd1J-wSHGIc
Fidel en Dalia
Fidel en Dalia Soto del Valle hebben elkaar ontmoet in 1961, tijdens een campagne waarbij Dalia voor de Sugar Workers’ Union werkte. Zij is in eerste instantie minnares van Castro en baart vijf zonen: Antonio, Alejandro, Angel, Alexis en Alex. Er is niet veel over haar bekend, behalve dat ze de vaste gezel van Fidel is, sinds jaren. Zorgvuldig wordt ze buiten de publiciteit gehouden.
Fidel en Dalia trouwen in stilte in 1980. Pas in 2003 wordt er op de staatstelevisie een glimp van haar vertoond
Epiloog
Fidel heeft minimaal 12 kinderen erkend binnen zijn twee huwelijken en diverse andere relaties. Af en toe duiken er nieuwe verhalen op van andere zonen en dochters, die Fidel heeft verwekt tijdens relaties en verhoudingen met vrouwen, vaak getrouwd met mannen op vooraanstaande posities. Eén van zijn minnaressen, Marita Lorenz, heeft een korte affaire met Fidel tijdens een cruisetocht op het schip van haar vader. Zij wordt om die reden adviseur van Oliver Stone voor zijn film JFK.
De CIA probeert gebruik te maken van Fidels voorliefde voor vrouwen door één van de minnaressen van Fidel een moordaanslag te laten plegen. De vrouw in kwestie kan het niet over haar hart verkrijgen om de aanslag door te zetten.
Vanwege zijn zwakke gezondheid draagt Fidel in 2006 zijn taken over aan broer Raul Castro die in 2008 de nieuwe leider wordt. Op 25 november 2016 overlijdt hij op 90-jarige leeftijd.
Bronnen
Fidel Castro: My Life: A Spoken Autobiography, Scribner, 2008
Fidel My Early Years, Ocean Press, 2004
The Prison Letters of Fidel Castro, Nation Books, 2007
Cuban Information Archives
The Miami Herald
Fidel, 40 Years of the Cuban Revolution and its Leader. Documentaire van Estela Bravo,
Wikipedia
Germo zegt
Komt op mij niet over als iemand met ‘eerlijke open relaties’
Pluk de Liefde - Polyamorie zegt
Klopt, daar zijn bij hem wel kanttekingen bij te plaatsen…..