Ons tweede artikel over de uitslag van het PolyCorona-onderzoek van Pluk de Liefde. Over wat je doet en wat je niet meer doet. Over beperkingen die we onszelf opleggen. En tips om deze tijd goed door te komen!
We deden in maart oproepje om mee te doen aan een PolyCoronaPoll. We wilden namelijk graag horen hoe jullie omgaan met de liefde in deze tijd van kansen op besmetting, ziekte en ernstige risico’s. De enquête is door 173 mensen ingevuld. Dank aan iedereen die dit deed!
Eerder hebben we een artikel over hoe het ervaren wordt, over het gevoel en de zorgen. Dit tweede artikel gaat over wat je er concreet mee doet. Over de beperkingen in het contact met geliefden die je je soms vrijwillig oplegt. En we eindigen met praktische tips.
Hoe ga je om met polyamorie, in tijden van corona?
We vroegen jullie wat je doet met polyamorie, nu we midden in de coronacrisis zitten. Maakt het uit voor wat je doet, in je contacten? En zo ja, wat maakt dit uit voor je? Op deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk.
Slechts 4% zegt gewoon door te gaan met daten en/of afspreken. Zoals je altijd al deed. Dit is dus een zeer kleine minderheid. En een kleine 4% gaat wel door met daten en/of afspreken, maar doet dan wel op een veilige afstand.
Maar liefst 45% beperkt zich tot de intieme relaties die hij/zij heeft. En gaat geen andere verbindingen aan. En 31% beperkt zich tot één relatie en wil geen lichamelijk contact met anderen. Zo’n 11% beperkt zich en heeft zelfs helemaal geen intiem contact met andere mensen. En 6% heeft op dit moment helemaal geen intieme contacten. Weer 43% schakelt over naar digitaal of telefonische uitwisselingen met één of meerdere partners.
Onder de categorie ‘anders’ vallen de volgende antwoorden:
- Ik heb absoluut geen angst om het virus op te lopen.
- We wonen samen en komen verder niet buiten.
- Mijn echtgenoot en ik houden het voorlopig op onze huisvriend. Met anderen webcammen we wel eens.
Welke vragen heb je?
We vroegen ook of je bepaalde vragen hebt, als het gaat om de combinatie van polyamorie en leven in een tijd van kansen op besmetting met corona.
20% vraagt zich af hoe je nog leuke mensen kunt ontmoeten, zolang er corona is. 16% zou willen weten hoe groot de besmettingskans is, als je bij iemand bent. 22% vraagt zich af of je nog seks kunt hebben of kunt knuffelen met je lief of je lieven. 23% zou willen weten hoe je de risico’s op corona zoveel mogelijk kunt beperken.
De hamvraag is voor velen (41%) hoe je je relaties goed kunt houden in deze tijd. Terwijl je mensen niet echt kan ontmoeten, in levende lijve. En 36% vraagt zich af hoe je ermee moet omgaan als één van de geliefden of jijzelf alsnog ziek wordt. Voor 17% is het zoeken naar een manier om met je geliefden op één lijn te komen. We kunnen natuurlijk wat verschillende opinies hebben over risico’s nemen en veiligheid…
Andere vragen zijn deze:
- Hoe ga ik om met de risico’s terwijl ik ook kinderen heb?
- Gaan we elkaar nog zien tijdens een lock down?
Waar heb je behoefte aan?
In onze enquête werd gevraagd naar wensen op het gebied van community. Welke behoeftes zijn er als het gaat om uitwisseling en informatie?
Zo’n 37% neemt het zekere voor het onzekere. En kiest voor veilig contact vanuit huis, zodat er geen kans is op besmetting. Van de respondenten zou graag 19% wel een via zoom of skype met gelijkgestemden willen praten. En 3% zoekt digitaal persoonlijk advies van iemand met ervaring op het gebied van polyamorie. Voor 10% is het leuk om met andere poly’s 1 op 1 uit te wisselen. Bij 23% spreekt het idee van een chatbox aan. Daarmee kun je spontaan uitwisselen of gevoelens delen.
Met echte live ontmoetingen is men intussen een stuk voorzichtiger geworden. Slechts 2% voelt ervoor om binnenshuis ontmoetingen te hebben, ook al is er sprake van gepaste afstand en veiligheidsregels. Voor 15% is het nog denkbaar om dat buiten te doen, met de juiste maatregelen. Zo’n 3% zou een veilige live workshop nog willen en 17% heeft belangstelling voor webinars.
Opvallend is dat 32% aangeeft even helemaal niets te willen, aan uitwisseling of informatie. Pas op de plaats! En 14% geeft aan eigenlijk wel bereid te zijn om andere mensen te helpen met polyamorie.
Onder de categorie overige antwoorden werden deze vaker genoemd:
- Ik wil gewoon graag mijn lief ontmoeten.
- Via de facebookgroepen heb ik nu voldoende contact.
Tips
Tot slot vroegen we jullie om tips. Hoe kan je deze moeilijke tijd goed (met elkaar) doorkomen? Hierbij de sterkste tips die we tegenkwamen.
- Gebruik je creativiteit. Luister, met gezond verstand in verbinding met elkaar.
- Dit is geen tijd van eigenbelang. Ook voor polyamorie geldt: houd je kop erbij en realiseer je altijd dat je dierbaren wellicht contact hebben met mensen die in de risicogroep zitten (zoals bijvoorbeeld hun familie-op-leeftijd). Heb geduld, de tijd voor knuffelen en zoenen komt wel weer.
- Dit is serious business. Verspreiding tegengaan is zoveel belangrijker dan jouw dates en feestjes.
- Tegelijkertijd: zorg goed voor jezelf en je geliefden. Mentale gezondheid is ook belangrijk, want we zijn hier voorlopig nog niet vanaf.
- Hou contact via facetime of Skype en neem daar de tijd voor elkaar. Zelfs elkaar alleen aankijken kan je positiviteit geven. En als de relatie echt zo sterk is, dan wacht die persoon echt wel op je.
Conclusie
- Velen van jullie kiezen bewust voor beperkingen in je contacten met (andere) geliefden. Slechts 4% gaat op de oude voet verder met daten, de rest heeft duidelijk minder live contact en beperkt zelfs ook het contact met meerdere geliefden.
- Er zijn wel wat vragen over hoe om te gaan met risico’s in je relaties, maar de meesten (41%) van jullie maken zich meer druk over het in stand houden van je verbindingen. En ook over wat je kan doen als jij of één van je geliefden ziek zou worden (36%).
- Veel mensen in deze poll (32%) geven er op dit moment de voorkeur aan om even niet verder uit te wisselen. Een vijfde deel heeft wel interesse in digitale ontmoetings- of informatieplekken. Dit alles ook met het oog op veiligheid en risico’s.
- De tips die we kregen maken duidelijk dat veel van jullie vinden de risico’s van corona belangrijker zijn dan onze behoefte aan (nieuwe) liefdes en real life contact. We wachten geduldig tot corona voorbij is. Intussen houden we elkaar vooral digitaal vast!
Op 17 april organiseren we een PolyZoom. In deze online meeting gaan we in gesprek met elkaar over onze manieren om ermee om te gaan. Hoe we ons inzetten om het veilig te houden, maar ook hoe we met onze geliefden contact houden. Wil je meedoen? Geef je dan op via deze link
marie-josé zegt
oeps, het gaat wél echt over corona,
ik ben nieuw op poly gebied en ben gewoon nieuwsgierig naar anderen.
misschien rekening mee houden in de verdeling van de groepen ..??
groetje, marie-josé