Hoe gaan we om met verwachtingen, in onze relaties? Welke overtuigingen hebben we over polyamorie en onszelf? Verslag van een thema-avond.
Welke verwachtingen en overtuigingen hebben we, als we met polyamorie bezig zijn? Hoe ga je er voor jezelf mee om? Hoe word je je bewust van je verwachtingen en overtuigingen? Van jezelf en van de ander.
Over deze vragen ging het in ons themagesprek op 3 november. Tien mensen van verschillende leeftijden en vanuit diverse situaties deden hieraan mee. De ervaring met polyamorie: van enkele maanden tot vele jaren.
Wat is een verwachting?
Bij een verwachting gaat het om hoop ergens op of een aanname. Bijvoorbeeld de verwachting dat je een beter mens wordt. Verwachtingen ontdek je wel in het contact met jezelf of de ander. Ook kan je ze je meer bewust worden en helder maken.
Wat is een overtuiging?
Een overtuiging is meer conceptueel. Het gaat om principes, zekerheden en waarden. Een verwachting gaat over iets dat emotioneel is. Bij een overtuiging gaat het om iets mentaals. Een overtuiging gaat ook meer over jezelf dan over de ander.
Verwachtingen in relaties
Vaak worden verwachtingen pas zichtbaar, als je iets vanzelfsprekend vindt, waar de ander heel anders mee omgaat. Wrijving tussen je eigen verwachtingen en die van de ander geeft inzicht. Door te botsen, krijg je meer inzicht in wie je zelf bent en wat voor jou belangrijk is.
Een voorbeeld is de verwachting dat je elkaar elke dag minimaal één APPje stuurt. Als dat op een dag niet gebeurt, kan dat voor de één een gemis zijn. Alsof er iets niet klopt in de band die je met elkaar hebt. Voor de ander is dat misschien wel doodnormaal. Die voelt zich geclaimd als je daar iets van zegt. Het resultaat: ruzie. Door niet te eisen, maar verwachtingen naar elkaar uit te spreken, ontstaat inzicht. dan kun je begrip voor elkaar voelen.
Verwachtingen kunnen dus omslaan in eisen, die je de ander stelt. Die moet maar voldoen aan jouw verwachtingen. Verliefdheid speelt hier een rol in, volgens sommigen. De verliefdheid kan meer ‘drang en druk’ geven. Maar ook ‘toegeven’ aan de verwachting van de ander, uit angst deze kwijt te raken.
Verwachtingen kun je los laten. Je kunt je ervan onthechten. Dat kan ver gaan tot het punt dat je niets meer verwacht. De vraag is wel of er dan nog verlangen kan zijn. Stelt de verhouding dan nog wel iets voor? Of drijf je steeds meer weg van elkaar…
Als polyamoristen hebben we misschien wel hoge verwachtingen wat betreft vrijheid en ook wat betreft verbondenheid en intimiteit. We willen het allebei, sterk. Optimale liefde maakt dat het er beide maximaal mag zijn, zowel vrijheid als verbondenheid. Vanuit liefde kun je ook leren loslaten, maar de verbinding blijft behouden.
Welke nieuwe overtuigingen hebben we opgedaan, met polyamorie?
Een rondje onder de deelnemers levert het volgende op aan nieuwe overtuigingen.
- Geen verstoppertje meer spelen
- Openheid is de enige weg
- Je moet je grenzen aangeven
- Minder overtuigingen hebben, vooral over mezelf
- Eerlijkheid is het belangrijkste, het gaat om mijn leven
- Zelfinzicht is belangrijk
- Je kunt elkaar niet veranderen, je moet het doen met wie je bent
- Het maakt niet uit wat je doet, als je maar kiest, ongeacht de consequenties
- Levenslang kiezen is het proces
- Balans is basic
- Je moet je aannames zoveel mogelijk bespreken
Nieuwe overtuigingen, op basis van ervaring en inzicht, kunnen een steun zijn. Ze helpen om beter met jezelf en (polyamore) relaties om te gaan. Je kunt beter bij jezelf blijven, ook als je weer eens in een emotionele rollercoaster zit.
Geef een reactie