Een klassieke poly-fantasy-comedy met een duister randje
Regie: George Miller
Scenario: Michael Cristoffer, naar een boek van John Updike
Met: Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer
Jaar: 1987
The Witches of Eastwick is een op-en-top Hollywood film: een topcast met Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon en Michelle Pfeiffer, blockbuster regisseur George Miller (Mad Max) en gelikte special effects. Voor een serieus verhaal over polyamorie voorspelt dat niet veel goeds. Films over de liefde maakt Hollywood in overvloed; ook nonmonogamie komt rijkelijk aan bod maar dan in de vorm van vreemdgaan en overspel. In de zeldzame keer dat de plot richting meervoudige liefde dreigt te gaan steekt het monorealisme toch op het laatste moment een spaak in het wiel. Een happy poly ending zou de gevestigde orde eens teveel kunnen doen schudden. Witches of Eastwick is daarop geen uitzondering. Of toch…?
Een poly-fantasy-comedy met een duister randje
Let op: bevat spoilers! Niet verder lezen als je de film nog wilt bekijken!
Alexandra (Cher), Jane (Susan Sarandon) en Sukie (Michelle Pfeiffer) zijn drie jonge, alleenstaande vriendinnen uit het stadje Eastwick. Elke donderdagavond komen ze samen om de sleur van hun saaie leventje te doorbreken. Op één van die bijeenkomsten hebben de dames wat gedronken en spelen een spelletje. Elk van hen moet de perfecte man beschrijven en bij het klinken van hun glas zouden de man van hun dromen kunnen oproepen. Zonder het zelf te beseffen blijken ze echter heksenkracht te bezitten. De volgende dag arriveert Daryl Van Horne (Jack Nicholson), een excentrieke, rijke vrijgezel uit New York die zich op het pontificale landgoed net buiten het stadje vestigt. Hoewel hij niet helemaal voldoet aan hun verwachtingen, heeft hij een onweerstaanbare aantrekkingskracht waar alle drie de vrouwen voor bezwijken. Hij begint met hen allemaal tegelijk een liefdesrelatie, met medeweten van iedereen. Dat zorgt uiteraard voor de nodige opschudding in het stadje. Het verhaal gaat al gauw rond dat Daryl de incarnatie van de duivel zou zijn en dat Alex, Jane en Sukie zijn nageslacht zullen gaan baren. En warempel, dat blijkt inderdaad te kloppen. De drie vriendinnen raken tegelijk zwanger. Daryl begint geleidelijk steeds meer zijn duistere kanten te laten zien. Er gebeuren vreemde dingen in Eastwick met als dieptepunt dat de grootste roddelaarster door zijn toedoen overlijdt. Dat gaat ook Alexandra, Jane en Sukie te ver en ze besluiten om Daryl onschadelijk te maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot want Daryl doorziet hun plan. Uiteindelijk lukt het ze toch met dezelfde voodoo technieken die Daryl op anderen toepaste, waardoor hij teruggestuurd wordt naar waar hij vandaan komt, de hel. Ruim 9 maanden later doet Daryl nog een poging om virtueel terug te komen. Via de TV probeert hij zijn kinderen toe te spreken. De vriendinnen, inmiddels volleerde heksen en samen wonend op het landgoed, snoeren hem echter definitief de mond door simpelweg het toestel uit te zetten.
Duivelse sisterhood
The Witches of Eastwick is zonder twijfel een goed gemaakte, onderhoudende film met prima acteerwerk en een leuke plot. Zoals het Hollywood betaamt zijn ook hier weer de polyrelaties niet bestendig, en worden (met een knipoog) zelfs als duivels en hekserij weggezet; in ieder geval niet bestemd voor normale aardbewoners. Toch heeft de film een leuke polydraai. De polyconstellatie van de drie vriendinnen met Daryl is uiterst harmonieus. Ze gunnen elkaar alle liefde en plezier. Jaloezie is nergens te bekennen. Als Daryl zich een beetje had weten te gedragen ten opzichte van de stadsbewoners dan zouden ze in alle harmonie met z’n vieren, plus nageslacht, oud hebben kunnen worden. Daryl maakt er echter een potje van en dat versterkt hun sisterhood alleen maar. De witches ontpoppen zich als voorbeeldige metamours, for better and for worse.
Toch een beetje een happy poly ending.
Bronnen
- imdb.com
- Wikipedia