You Me Her, een soapserie op Netflix over een man en twee vrouwen die een (volledige) driehoeksrelatie aangaan. Polyamorie met een naïef en humoristisch tintje.
You Me Her is een serie op Netflix over een (consensuele) nonmonogame relatie tussen drie mensen. Deze vertelt het verhaal van Jack en Emma, getrouwd en wonend in een suburb. Zij zijn beiden eind dertig en proberen al jaren kinderen te krijgen. Naar de buitenwereld toe maken ze een geslaagde indruk. Binnenskamers gaat het er anders aan toe. Het lukt niet om zwanger te worden. Hun seksleven is allang niet meer is wat het ooit is geweest.
Op advies van zijn broer besluit Jack ten einde raad om een callgirl in te huren. Izzy, een studente met bijbaantje, laat zich oproepen voor de klus. Jack en Izzy ontmoeten elkaar in een hotel en blijken een click op het eerste gezicht te hebben. Van seks komt het er nog niet van. Jack biecht zijn vrouw Emmy op dat hij deze ontmoeting heeft gehad. Hoewel Emma best kwaad is, voelt zij zich ook op een andere manier geprikkeld. Ze maakt op haar beurt met Izzy een date en ook bij Emma en Izzy springen de vonken over. Ze kussen elkaar in het toilet van het café.
Emma en Jack bespreken hun gevoelens en verlangens met elkaar en besluiten samen met Izzy een relatie aan te gaan. Deze relatie moet er voor het koppel voor zorgen dat het seksleven nieuw leven wordt ingeblazen. Dat lukt, alleen ontstaan er tegen de afspraak in diepere gevoelens die stukje bij beetje erkend worden. In de typische vorm van een soapserie met verwikkelingen, momenten van toenadering en verwijdering, verzoenen en bijleggen en vervolgens weer ontploffingen en onderhuidse nieuwe spanningen.
De relatie tussen Emma, Jack en Izzy is enerzijds hecht. Ze houden van elkaar. Dat wordt heel duidelijk uitgesproken. Aan de andere kant zijn er nogal wat break-ups, voortkomend uit onderhuidse verwachtingen, oordelen, angsten en onzekerheden. Emma en Jack hebben de oudste verbinding en gaan in eerste instantie het contact met Izzy aan vanuit de positie als koppel. waarbij de primaire relatie die zij met elkaar hebben, beschermd wordt ten koste van Izzy.
De jongere Izzy die nog geen gevestigd leven heeft, is flexibeler. Van haar wordt impliciet gevraagd om naar de suburb te verhuizen, hoewel dat niet in haar belang is en niet haar persoonlijke voorkeur heeft. Zij zit in de klassieke positie van de ‘eenhoorn’, degene die een relatie heeft met een stel maar niet dezelfde machtspositie heeft als de twee anderen. Toch is Izzy hen zeer gewaagd en treedt zij af en toe uitermate kordaat en leidend op. Zij is degene die Jack en Emma af en toe met elkaar weet te verzoenen en bij elkaar te brengen, als hun communicatie stagneert. En door weg te gaan uit de triade, voorkomt zij haar eigen afhankelijkheid.
You Me Her is gelanceerd als de ‘eerste romantische polykomedie’. De ontwerper van de serie heeft duidelijk kennis van de polywereld. Niet uit eigen ervaring, wel via het raadplegen van de ervaringen van mensen die polyamoreus leven. Soms wordt er een term gehanteerd die we als poly meteen herkennen. Bepaalde belevenissen zijn herkenbaar. Bijvoorbeeld de spanning om na lange tijd mono geleefd te hebben weer op liefdespad te gaan en het gesprek erover. De aarzelingen en situaties waar het kan schuren.
Toch heb ik bij het kijken van de serie ook herhaaldelijk momenten waarop ik denk: ‘dit is niet helemaal natuurlijk’. Het gedrag van de drie naar elkaar, is bij tijd en wijle vlakjes en niet authentiek. Ik mis ook van alles. Er ontbreekt polyamore diepgang op de momenten dat het ‘goed’ gaat tussen de drie geliefden. Er is zelden een periode te vinden waar het ‘gewoon’ even op zijn poly’s lekker loopt. Kennelijk is het dan weer snel nodig dat er iets fout loopt, om in de verwikkelingen weer tot een invoelbare realiteit van de hoofdpersonen te komen. Elke keer dat het drietal elkaar weer vindt na een periode van verwijdering, wordt uitbundig gevierd met seks – die verder uit beeld blijft en vooral gesuggereerd wordt. Ik mis hier met name onderlinge omgang in het niet-erotische samenzijn tussen drie mensen in een polycule. Daar wordt het houterig en gekunsteld. De intiemere gesprekken vinden vrijwel aldoor plaats in dialoog met mensen buiten de triade. De trialoog van de drie hoofdpersonen onderling is het meest vluchtig en voelt als minder herkenbaar. Wij poly’s kunnen namelijk urenlang en eindeloos met elkaar ouwehoeren, maar het gesprek wordt in You Me Her meer met de buren en de vrienden gevoerd.
Interessant is het inkijkje dat ook aan niet-poly’s wordt gegund om via de serie een beeld te krijgen van polyamorie. Dat verklaart ongetwijfeld de populariteit en het grote aantal kijkers. De serie is uiterst aantrekkelijk voor stellen die ervan dromen om met ‘een vrouw erbij’ hun relatie te verrijken. Vooral via de gesprekken die onze drie helden hier met hun omgeving hebben, komt de kijker iets te weten over de mogelijkheden en valkuilen die er zijn. Er wordt uitbundig gevoeld en geanalyseerd en met vallen en opstaan gecommuniceerd. In zoverre geeft het ook wel wat leermomentjes. In de praktijk zullen veel poly’s (ook) aanspraak zoeken bij andere poly’s. In de serie is geen enkele aansluiting te zien op de polycultuur en de praktijk van netwerken en contacten die vaak steunend zijn. Deze triade leeft als en eilandje in de suburb. Gelukkig hebben ze toch nog een homostel tegenover zich wonen.
Intussen is de vijfde en waarschijnlijk laatste jaargang van You Me Her gelanceerd. De draad wordt weer opgepakt van aantrekken, afstoten, verwikkelingen en gezllige onderonsjes met vrienden en buren in de suburb. Nog steeds wat naïef en wat komisch. Irritant voor de ene polykijker en lekker smullen voor de andere. Wij kijken in ieder geval de hele serie uit. Want er wordt een eind gesuggeereerd en wat zou dat zijn? De valkuil voor elke kijker van dit soort series… je wilt toch weten hoe het afloopt.