De Argumentenfabriek (een van de betere advies bureau’s) heeft een opdracht gekregen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid om een wetswijziging voor te bereiden. Als belangenbehartiger van Pluk de Liefde zit ik in de focusgroep organisaties, waar veel organisaties aan deelnemen.
Begin dit jaar informeerde ik jullie dat er weer enige voortgang was in de voorbereiding van de wetswijziging ten behoeve van meerouderschap.
De argumentenfabriek heeft in juni in opdracht van VWS een advies uitgebracht. Ik heb namens Pluk de Liefde deelgenomen in een van de focusgroepen. Het advies vind je in een van de bijlagen van de brief aan de Tweede Kamer van 6 oktober. In dit advies komen duidelijk de knelpunten naar voren van ouders, die niet gelijkwaardig worden behandeld, maar ook van kinderen wanneer blijkt dat instanties niet al hun ouders als volwaardige ouder behandelen.
Het goede nieuws is dat er niet meer wordt gesproken of er een wetswijziging moet komen, maar hoe die er uit moet zien. Het bestaan van meeroudersituaties is een gegeven. Bovendien wordt het heel integraal opgepakt en gaat het zowel over regenbooggezinnen als over een samengesteld gezin met stiefouders of in pleegzorgsituaties. Het belang van het kind wordt zwaar gewogen. Zowel de Raad van de kinderbescherming, de Kinderombudsman en de Raad voor de Strafrechttoepassing en jeugdbescherming zijn betrokken in dit proces. Ook Movisie heeft op 4 september in samenwerking met de Stichting Meer dan Gewenst een handreiking ‘Regenboogouderschap’ uitgebracht.
Het slechte nieuws is dat het een langdurig proces is. Door de val van het kabinet is e.a. nog extra vertraagd. Het demissionaire kabinet kan niet op de besluitvorming vooruitlopen. Wel heeft het demissionaire kabinet een aantal onderzoeken uitgezet zodat het volgende kabinet met dit onderwerp verder kan. Begin 2024 zijn de eerste resultaten van deze onderzoeken bekend.
Op dinsdag 10 oktober heb ik met de focusgroep in beeld gebracht welke aanpassingen (hier en daar) al mogelijk zijn zonder wetswijziging, zoals een gezamenlijke bankrekening, verzekeringen, reizen zonder steeds nieuwe passantenverklaringen, cao’s met verlofregelingen, ouderschapsovereenkomsten vooruitlopend op de wetswijziging, deelname aan gesprekken of school of bij medici, voorlichting aan beroepsgroepen die veel met de diversiteit van gezinssituaties te maken hebben zoals verloskundigen, begrafenisondernemers, medici, onderwijs etc. Ook de formulering op formulieren kan een stuk beter. Er wordt nog te veel uitgegaan van de traditionele gezinssamenstelling. En natuurlijk de cultuurverandering in de samenleving die minstens zo belangrijk is.
Kortom: er is nog een lange weg te gaan voordat het juridisch ouderschap en gezag goed zijn geregeld, maar er worden kleine stappen gemaakt.
Elisa
Geef een reactie