Hoeveel polyamoristen tellen Nederland en Vlaanderen eigenlijk? Hoeveel wonen er bij je in de buurt? Hoeveel van je collega’s hebben ook een open relatie? Nieuwsgierig geworden storten we ons in de data en vinden dat 100.000 Nederlanders en Vlamingen een polyamoreuze relatie zouden hebben.
Polyamorie krijgt meer en meer aandacht in de pers. Als we die berichten geloven is polyamorie een ware trend. Maar hoeveel polyamoristen tellen Nederland en Vlaanderen eigenlijk? Hoeveel wonen er bij je in de buurt zonder dat je het weet? Hoeveel van je collega’s hebben ook een open relatie? En hoeveel swingers zouden er bij jou in de straat wonen? Nieuwsgierig geworden stortten we ons in de data.
Methode
Er wordt nog niet veel onderzoek gedaan aan nonmonogamie en het valt niet mee om betrouwbare bronnen te vinden. Daarom lukt het niet om een wetenschappelijk onderbouwd antwoord te geven. We hebben uiteindelijk 12 verschillende databronnen gebruikt, variërend van wetenschappelijke artikelen, populaire polls, overheidsdatabestanden tot dating sites. Hiermee hebben we combinaties, schattingen en kruiscontroles uitgevoerd. Voor iedere kritische factor zijn steeds tenminste twee onafhankelijke routes gebruikt. De details kun je nalezen in het volledige rapport.
Seriële nonmonogamie heeft allang de monogamie verdrongen
Het aloude romantische ideaal van de ene, ware liefde voor het leven is allang achterhaald, zowel in gedrag als norm. We hebben gemiddeld zeven sekspartners in ons leven en dat vinden we ook een prima aantal. Levenslange monogamie vinden we achterhaald: twee of minder sekspartners vinden we te conservatief. 80% heeft dan ook meer dan één sekspartner gedurende het leven. Het kan ook te gek worden: meer dan 11 tot 14 sekspartners vinden we teveel van het goede. De gangbare term voor deze manier van leven is ‘seriële monogamie’ maar we zouden dat net zo goed ‘seriële nonmonogamie’ kunnen noemen.
We hebben gemiddeld zeven sekspartners in ons leven en dat vinden we ook een prima aantal. Twee of minder vinden we te conservatief.
Ook het huwelijk is geen garantie voor monogamie
Het huwelijk is allang niet meer voor het leven. 40% van de huwelijken eindigt in een scheiding, gemiddeld na 15 jaar. Ook tijdens het huwelijk, of andere vaste relaties, is monogamie niet vanzelfsprekend. 30% is ooit vreemdgegaan; in 50% van de relaties komt overspel voor.
Open eerlijke nonmonogamie is voor velen een optie
Over het aantal mensen dat ooit een open eerlijke (consensuele) nonmonogame relatie gehad heeft zijn de minste gegevens beschikbaar. Volgens een combinatie van twee onderzoeken is dat 22%. ‘Consensueel nonmonogaam’ is breed en losjes geformuleerd: het omvat onder meer swingen, polyamorie en ruimte voor losse seksuele contacten. In Nederland zou dat neerkomen op ruim 2 miljoen mensen tussen 18-65 jaar, in Vlaanderen een kleine miljoen . Een formidabel aantal…. Er zijn wat meer gegevens over het aantal mensen dat op enig moment een consensueel nonmonogame (CNM) relatie heeft. Op basis van drie studies zou dat ongeveer 3,3% zijn. Dit komt neer op 350.000 Nederlanders tussen 18-65jr en 130.000 Vlamingen. Hiervan heeft dan 0,7% een polyamoreuze relatie, 75.000 Nederlanders en 27.000 Vlamingen
3 miljoen Nederlanders en Vlamingen hebben ooit open eerlijke nonmonogame relatie gehad. 500.000 hebben dat op dit moment, waarvan 100.000 een polyamoreuze relatie
Het verschil tussen mannen en vrouwen en tussen hetero- en homoseksuelen blijft onduidelijk
Veel onderzoeken bekijken het verschil in nonmonogaam gedrag tussen mannen en vrouwen en tussen hetero- en homoseksuelen. De uitkomst blijft onduidelijk. De data van veel onderzoeken suggereren wel een trend dat mannen en homoseksuelen nonmonogamer zijn dan vrouwen resp. heteroseksuelen. Dat sluit aan bij het populaire geloof. Echter, daadwerkelijk statistisch significante verschillen zijn er niet vaak. Wij durven daar dan ook geen uitspraak over te doen.
Waar zijn al die polyamoristen??
Eerlijk gezegd verbaast de uitslag van 500.000 nonmonogamisten en 100.000 polyamoristen onszelf wel een beetje . Dit is veel en veel meer dan de bezoekers en leden van de relevante Facebook groepen en pagina’s, websites, dating sites en activiteiten zoals wij die observeren. Daar gaat het steeds om maximaal een paar duizend, met behoorlijke overlap tussen de verschillende populaties. Mogelijk speelt het taboe op nonmonogamie nog een grote rol. Naar buiten treden blijft nog lastig. Zo zijn een aantal Facebook groepen geheime groepen, wat het moeilijk maakt om gelijkgestemden te vinden. Gelukkig zien we in de afgelopen jaren de groep actieve en zichtbare polyamoristen sterk groeien. Dat is kennelijk nog maar het puntje van de ijsberg. Misschien is het dus alleen een kwestie van tijd en wordt polyamorie écht zo zichtbaar als het in de praktijk al is.
Nonmonogamisten en polyamoristen zijn dus overal, misschien zonder dat je het weet. In elk voetbalelftal hebben twee spelers ooit een eerlijke open relatie gehad. In Nederland hebben evenveel mensen een open relatie als de stad Utrecht inwoners heeft, in België meer dan het aantal inwoners van Brugge. Bij jou in de buurt (gemiddeld 1425 inwoners) zijn er dat 47. Tien daarvan zijn polyamorist. Werk je in bedrijf of organisatie met 300 werknemers of meer? Hoogstwaarschijnlijk heb je een collega die óók een polyamoreuze relatie heeft.
De volgende keer bij de buurtsuper of koffieautomaat toch maar eens vaker vertellen wat je écht gedaan hebt in het weekend ?
Bron
Pluk de liefde – Prevalentie van nonmonogamie in Nederland en Vlaanderen
Lees ook: Die collega’s toch…
Lisette zegt
0.7% vind ik niet zo heel veel hoor
Pluk de Liefde - Polyamorie zegt
het klinkt inderdaad als niet veel, maar reken het om en je komt op 100.000. Dan is het opeens meer dan ikzelf verwachtte
Bart zegt
Nee idd dat vind ik ook erg weinig en dat in een Vd meest open landen ter wereld ☺️
Paula zegt
Ik vermoed dat het er veel meer zijn maar daar niet openlijk voor uitkomen.
Ingrid zegt
Open relatie of Poly relatie ? Ik denk dat er veel meer open- dan Poly relaties zijn
Joep zegt
Statistieken, tja… Wat Paula benoemt zal zeker waar zijn. In de psychologie hebben ze zelfs een woord voor dit effect: ‘social desirable answers’ en vervolgens natuurlijk een correctiefactor bedacht.
Overigens: hetzelfde onderzoek geeft aan dat 22℅ (ooit) een non-monogame relatie heeft gehad. Dat gaat dus over meer dan 3 miljoen Nederlanders. Waar ligt het onderscheid?
Patricia zegt
Open relatie of polyamorie lijken me niet hetzelfde. Ik denk dat er veel meer mensen een open relatie hebben dan poly relaties.
Peter zegt
Er zijn ook een hoop poly mensen zonder relatie , ik vraag mij dan ook af hoe groot is deze groep omdat deze ook tot de polyamoristen behoren
Pluk de Liefde - Polyamorie zegt
Je hebt een punt. De onderzoeken die we tegenkwamen vroegen naar de relationele status van de respondenten. Dus of ze op dat moment in een PA relatie zaten. Degenen die zich wel polyamoreus voelen maar op dat moment geen relatie hadden, zitten dan niet in deze getallen. Ik heb daar wel over nagedacht maar zag geen mogelijkheid om daar op een zinvolle, enigszins onderbouwde wijze een schatting van te maken.
Pluk de Liefde - Polyamorie zegt
Open en poly relaties zijn inderdaad niet hetzelfde. Daar wordt in de verschillende onderzoeken ook onderscheid tussen gemaakt (hoewel de definities niet altijd even duidelijk zijn).
Als je alle data bij elkaar legt zouden er in Nederland en Vlaanderen ca. 500.000 mensen een open/consensueel nonmonogame relatie moeten hebben waarvan er 100.000 een polyamoreuze.
Jules zegt
Ik denk dat het er misschien wel twee keer zoveel zijn. Onderzoek hiernaar is heel moeilijk omdat er eigenlijk geen sociaal/maatschappelijke status aan vast is geknoopt. Je kan bijvoorbeeld op Facebook maar 1 partner opgeven. Met veel soorten statussen, verloofd, verkering, getrouwd etc.. Maar geen poly. Bij de burgerlijke stand, of op formulieren die je in moet vullen zijn er ook meerder soorten opties (getrouwd/samenwonend/gescheiden) maar altijd maar één partner. Dit maakt het een stuk moeilijker.
Joep zegt
Ja, als je een onderzoek zou baseren op Facebook-gegevens, zou er iets heel anders uit komen.
Gisèle zegt
Pluk de Liefde - Polyamorie zegt
Het is inderdaad erg lastig om betrouwbare resultaten te krijgen. En om de reden je zegt zeker niet uit formele databronnen. De resultaten die we hier gebruikt hebben komen uit verschillende enquetes. Een factor 2 hoger? Ik sluit het niet uit. Ik durf geen harde uitspraak te doen over de onzekerheidsmarge. Heel intuïtief had ik mezelf ook die factor 2 voorgehouden. Dat betekent dat het ook maar de heflt zou kunnen zijn. Wel vond ik het erg frappant dat twee (misschien drie, ik wacht nog op extra data) totaal onafhankelijke benaderingen (met ieder behoorlijke beperkingen en tekortkomingen) vrijwel exact op het percentage van 0,7% uitkwamen. Maar dat is natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs.
Inge zegt
Daar had ik het vandaag nog met een vriend van me over: moeilijk om te weten of er mensen met “dezelfde” manier van leven zijn in het dorp of stad waar je woont .
Ronny zegt
Heel raar, polyamorie, ik ben nog geen enkele vrouw tegengekomen die zich niet speciaal en de enige echte wenste in een relatie. Daarom is seriële monogamie wat mensen doen. Mensen die gemeenschap los van verbinding en relatie zien hebben een vijs kwijt, sorry.
Irene zegt
Wat is vijs kwijt? De wijs kwijt?
Ronny zegt
Een schroef los, niet allemaal op een rijtje, onnatuurlijke gedragingen van volwassenen tav kinderen of jeugd, het noorden kwijt.
Leslie zegt
Jana Geerts?
Tis dus stillaan maatschappelijk aanvaard e, u minnares
bedrogen vriendin zegt
echt schandalig dat het bestaat,
ontrouw en lust, vijs kwijt en wildpoepen gelijk konijnen? promotie maken voor je geslachtdelen? ziektes uitwisseln? waar gaat de beschaving naartoe? trouw zijn en blij zijn met 1 partner en het zelf spannend maken en houden is niks mee en het beste wa er is!!!!!
Mind_Game zegt
Ah, u bent bedrogen. Dat is ook wezenlijk iets anders dan een eerlijke open relatie en al helemaal als polyamorie.