Speciaal bericht voor journalisten en programmamakers die Pluk de Liefde benaderen voor medewerking aan publicaties en programma’s.
Wil je publiceren over polyamorie?
We krijgen veel vragen van journalisten en programmamakers die aandacht willen geven aan polyamorie. Met name verzoeken om respondenten aan te leveren. We vinden dat natuurlijk super leuk, deze aandacht en interesse. Tegelijk willen we de kwaliteit en relevantie van de verslaglegging en aandacht vergroten. Ook willen we onze achterban niet overladen met verzoeken om mee te doen aan interviews en deelname aan programma’s. Verder vinden we het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met onze doelgroep. Polyamorie blijft immers een kwetsbaar onderwerp, waarin mensen zichzelf, elkaar en hun emoties tegenkomen en soms ook worden blootgesteld aan onbegrip uit hun omgeving.
Spelregels
Daarom hanteren we deze spelregels.
- Informeer je vooraf. Onze site staat vol informatie over polyamorie (en andere vormen van consensuele non-monogamie). Antwoorden op allerlei standaardvragen zoals “wat is nou het verschil tussen polyamorie en …” kun je op deze site vinden. Verder zijn er veel serieuze publicaties over polyamorie, die je prima via zoektermen kunt vinden.
- Geen normatieve of clichématige benadering. We werken met plezier mee aan publicaties, podcasts en programma’s die het belang van onze doelgroep ten goede komen. We werken daarom niet mee vraagstellingen vanuit een normatief-negatief denkkader. We zijn ook kritisch op cliché-matige invalshoeken, zoals bijvoorbeeld dat polyamorie gaat vooral gaat over seksuele contacten of driehoeksrelaties (“iemand erbij”).
- Bijdrage aan emancipatie. We geven voorrang aan publicaties met een emancipatoir karakter en co-creatie. Helpt de publicatie de positieve zichtbaarheid van de polycommunity?
- Het is niet mogelijk om tijdens onze evenementen en workshops onderzoek te doen, in de vorm van interviews, observaties, beschrijvingen, geluids- en beeldopnames, etc. of zonder toestemming respondenten op onze events te werven. Veel van onze bezoekers hebben behoefte aan een veilige omgeving waarin hun levenssfeer beschermd is. Zeker voor mensen die net begonnen zijn met polyamorie is het belangrijk dat zijzelf bepalen wanneer de tijd rijp is om naar buiten te treden met hun verhaal.
- Mensen die deelnemen aan de publicatie of het programma moeten weten waar zij aan meewerken en wat de invalshoek zal en vooraf weloverwogen consent geven. Daarom kan dit via ons alleen met een duidelijke oproep waaruit blijkt waaraan zij bijdragen en onder welke condities.
- Je benadert deelnemers en geïnterviewden respectvol en ethisch, en maakt heldere afspraken over de bescherming van hun privacy.
- Je geeft deelnemers en geïnterviewden inzage en goedkeuringsrecht vóór de uiteindelijke publicatie, niet alleen over feitelijke onjuistheden, ook over eventuele stukken die achteraf te kwetsbaar voelen. We begrijpen dat dat soms lastig kan zijn in het licht van de eigen journalistieke praktijk, deadlines en workflows. De veiligheid van onze doelgroep staat voor ons op nummer 1. Deelnemers hebben meestal geen ervaring met media en verdienen bescherming.
- Je deelt je publicatie met ons. We mogen deze ook publiceren op onze site, zodat de doelgroep er kennis van kan nemen. Daarmee dragen we samen bij aan de verspreiding van kennis bij de doelgroep.
Mediacontact: Heb je een vraag en als je denkt aan deze spelregels te voldoen, neem dan contact met ons via: [email protected].
Werken deze spelregels om een goede reden niet voor jou? Dan kunnen we kijken of je een van ons kunt interviewen.