Elisa interviewde twaalf 50 plussers over hun relatie. Zij leven allemaal polyamoreus. Hoe ervaren 50 plussers polyamorie? Hoe zijn ze er toe gekomen? Welke belemmeringen komen zij tegen? In hoeverre wijkt het af van polyamorie bij jongeren? Welke wensen hebben zij?
Vrijheid blijkt in haar verslag een groot goed in de tweede levensfase. In een tijd waarin veel ouderen alleen wonen en leven, kan polyamorie een welkome optie zijn. Dit geldt ook in lange relaties waar alles voorspelbaar wordt of bij ziekte van een van de partners. Uiteindelijk streven we allemaal naar meer warm en betekenisvol contact.
Het aantal alleenwonende ouderen in Nederland is in 2030 1 miljoen, en wordt daardoor straks de norm. Allemaal mensen waarbij de prins of prinses op het witte paard is overleden, vertrokken, nooit is aangekomen, niet welkom was of tegenviel. Het romantische beeld van die ene partner die in alle behoeften voldoet, is bij 50 – plussers vaak verdwenen.
Steeds vaker is er ruimte voor meerdere partners, al dan niet naast een langdurige relatie of latrelatie. Vrijheid is een groot goed, zeker in de tweede levensfase.
Polyamoureus leven neemt in Nederland toe, naarmate mensen ouder worden. Bij jongeren (25 tot 39 jaar) heeft 0,5% een polyamoureus leven. Bij ouderen (55 tot 79 jaar) is dat 1,0%.
Hoe ervaren 50 plussers polyamorie? Hoe zijn ze er toe gekomen? Welke verwachtingen hebben zij? Welke belemmeringen komen zij tegen? In hoeverre wijkt het af van polyamorie bij jongeren? Welke wensen hebben zij?
Voor dit artikel zijn twaalf 50 plussers geïnterviewd. Hun reacties (met fictieve namen) zijn gebruikt in onderstaand artikel.
Aanleiding voor een polyamoreus leven
Polyamorie bij 50 plussers ontstaat regelmatig in of na een lang huwelijk, soms met veelvuldig vreemdgaan of naar aanleiding van een ziekte (dementie of prostaatkanker). De kinderen zijn de deur uit en 50 plussers moeten zich meer tot elkaar verhouden. Er zijn vaak verschillende verlangens of andere behoeften aan sensualiteit. Vaak sluimert polyamorie al een leven lang of zijn er polyamoureuze ervaringen in de jeugd. De aanleidingen zijn heel divers.
Deze geïnterviewden, waren soms al hun hele leven niet monogaam, of kregen pas later de behoefte aan aanvullende relaties.
Veranderingen in behoeften, door beperkingen of een andere beleving van seksualiteit.
Naarmate je ouder wordt is de kans dat een van de partners ziek wordt groter. Regelmatig is dit aanleiding om polyamoureus te gaan leven of dat één van de partners een polyamoureus bestaan opbouwt.
Uit de antwoorden blijkt dat er zowel bij de groep “spontane” aanleidingen als de groep “ziekte” als aanleiding, regelmatig sprake is van een mono-poly relatie (waarbij de een wel meerdere partners heeft en de ander dat niet, maar daar wel mee akkoord is). Het beeld in de media over polyamorie, dat iemand met meerdere partners in een huis woont is niet het meest voorkomend. Er is in de meeste gevallen sprake van een hoofdpartner en aanvullende relaties. Deze relaties zijn geen substitutie voor de vaste relatie maar een welkome aanvulling.
Polyamorie bij ouderen en jongeren
In Nederland leven ouderen twee keer zo vaak polyamoureus als jongeren. Jongeren praten er daarentegen makkelijker over en lijken daarom in de meerderheid. Het is bij hen soms ook een experimentele fase, maar kan evengoed al een bewuste keuze zijn.
Bij ouderen spelen de volwassen kinderen soms een negatieve rol. Jonge kinderen ervaren hun leefwereld als uitgangspunt, oudere kinderen hebben vaak al vaste meningen over hoe relaties horen te zijn. Toch zie je soms ook bij oudere kinderen dezelfde interesse in non-monogame relaties.
Corona en eenzaamheid
Veel ouderen hebben, evenals jongeren, vervelende herinneringen aan de Corona tijd. Vooral als je alleen woont, was dit zwaar.
Meerdere geïnterviewden geven aan dat de wereld er na corona anders uitziet. Mensen zijn voorzichtiger geworden in contact.
Een enkeling, die zich niet wilde laten vaccineren, zocht gelijkgestemden op in zijn woonplaats en creëerde zo een nieuwe bubbel en kreeg nieuwe vrienden.
Meer dan de helft van alle ouderen in Nederland is eenzaam. Een polyamoureus leven kan daar verbetering in aanbrengen, omdat er dan meerdere warme contacten mogelijk zijn. Als je loslaat dat je alles van één partner verwacht (de prins of prinses op het witte paard) dan zijn er ineens veel meer mogelijkheden op relatiegebied,
De verhouding seksualiteit en intimiteit en daten binnen polyamorie
Binnen de wereld van de polyamorie wordt vaak onderscheid gemaakt tussen seksualiteit en intimiteit.
Het valt op dat deze ouderen ook nog vaak zoekende zijn. Het is weliswaar meestal een bewuste keuze om zo te leven, maar het is zeker niet eenvoudig. Het is niet voor iedereen geschikt. Je moet redelijk wat zelfvertrouwen hebben en er van uit gaan dat je partner jou niet bij de eerste beste verliefdheid verlaat. De diversiteit is enorm. Nogal wat mensen worstelen met verwachtingen van en over de andere sekse. Het valt op dat het begrip intimiteit door mannen en vrouwen verschillend wordt beleefd. De geïnterviewde vrouwen gaven daar hele specifieke beschrijvingen van, de meeste geïnterviewde mannen hadden daar minder woorden voor en soms andere beelden bij. De angst om in de “friendzone” te komen leeft bij meerdere mannen. Meer kennis van andere relatievormen zou nuttig zijn in het onderwijs en media.
Adviezen voor Pluk de Liefde
Aan het verschillend beleven van intimiteit door mannen en vrouwen zou in trainingen en workshops meer aandacht besteed kunnen worden door Pluk de Liefde. Bekendheid met andere relatievormen in media en onderwijs is een van de doelstelling van Pluk de Liefde. Hier is nog steeds veel behoefte aan. Nu worden mensen soms bij toeval geconfronteerd met Polyamorie en moeten ze veel zelf uitzoeken.
Hier ligt nog een taak voor Pluk de Liefde. Ook willen veel geïnterviewden meer contactmogelijkheden voor 50 plussers. Daten via een app ligt hen meestal niet.
Pluk de Liefde zou er meer in kunnen voorzien om 50 plussers met elkaar in contact te brengen. Overigens hebben meerdere geïnterviewden mooie contacten en relaties over gehouden aan de bijeenkomsten van Pluk de Liefde.
Samenvatting
Polyamorie bij ouderen verschilt in essentie weinig met polyamorie bij jongeren. Als vijftigplusser ken je jezelf beter en heb je wat meer ervaring op relatievlak.
Wel zien ouderen het leven langzaam veranderen. Je raakt je werk en dierbare vrienden en familie kwijt. Daarbij wordt de gezondheid van jezelf of jouw partner vaak minder. Ziekte en zorgen om de toekomst spelen soms al een rol en zijn daarom regelmatig een aanleiding om de relatie te wijzigen. Wanneer je kijkt naar alle alleenstaanden en alle mensen in een lang huwelijk (dat vaak nogal voorspelbaar wordt), dan kan polyamorie nieuwe kansen bieden en het leven aangenamer maken. Het kost even tijd om jezelf en je partner dit te gunnen. Het is geen makkelijke relatievorm, gezien de zoektocht en alle strubbelingen die de geïnterviewden tegenkomen. Toch is het merendeel van de geïnterviewden hoopvol. Het kan enorm verrijkend zijn.
Uiteindelijk streven we allemaal naar meer warm en betekenisvol contact.
Elisa
Karin van den Bogaard zegt
Heel mooi geschreven. Ik zou het fijn vinden om een dag te organiseren voor “onze” groep.
Marcel Spruit zegt
Inderdaad heel mooi geschreven. Het zou ook fijn zijn om meer ontmoetingsmogelijkheden te hebben voor 50 plussers op dit gebied. Zelf ben ik 64 overigens en woonachtig in Den Bosch. Mocht je in de ruime omgeving hiervan een dag willen organiseren, wil ik best meedenken.
Anoniem zegt
Hallo Marcel, ik zou graag contact met je opnemen om samen na te denken over een event voor 50 plussers. Kan je me mailen, wanneer ik jou kan bellen?
je kan mailen naar Elisa@plukde liefde.nl
Vriendelijke groet,
Elisa
Paul zegt
Helemaal bij toeval kom ik op deze site, ik had enkele trefwoorden ingevuld en…
hetgeen ik hier lees, de ervaringen zijn exact de deksel die op mij passen. 59 jr. Sinds 3 jr gescheiden wonend. Fijn om alleen te zijn, maar tóch ook niet. Met wíe kan ik die mooie ervaringen die ik in gedachten heb (in de winter naar Zuidelijke oorden trekken, camperreis) … delen.? En vooral een heerlijke streling op elkaars lichaam… Laat me weten als er een event is. Sluit me er graag bij aan.
wybe23 zegt
Wel interessant….. In feite leven we nog onder de wetten van mozes. dat maakt niet gelukkig. Elkaar ook betasten zegt vaak meer dan alleen woorden. Ik vermoed dat de helft van de Nederlanders geen vrijheid kent en de dag niet plukt, zo ook niet de liefde. Daarom is de spraak van lichamelijk beminnen ook zo extreem gericht. Je moet klaarkomen, fantasieën die werkelijk vervuld worden zijn menigmaal het doel. Jammer toch? Zo gaat heel veel verloren. Maar goed, dit is een verklaring van een leek op het gebied van seksualiteit in vrijheid en een expert inzake frustratie. Dat wil niet zeggen dat er nog veel te beleven kan zijn. Pluk de liefde is een leuk initiatief