Wat zijn onze ervaringen met polyverliefdheid? Wanneer klikt het en wanneer niet? We hielden een poll. Hier de uitslag.
PolyPoll over vlinders en vonkjes…
Mensen die zich met polyamorie bezig houden, worden geregeld verliefd. Zo zien wij om ons heen en merken we zelf. We zijn benieuwd naar de ervaringen. Daarom hielden we een poll. Hoe vaak ben je verliefd? Wat maakt dat het klikt? In totaal deden 91 personen mee. We kregen een aantal uiterst enthousiaste en soms uitvoerige reacties. Kennelijk leeft het!
Op het Pluk de Liefde Feest in Den Bosch hebben we een ontmoetingsspel gedaan, over dit onderwerp. Daardoor kwamen we in gesprek met elkaar, over polyamorie en verliefdheid. Dat gaf mooie uitwisselingen over heel persoonlijke ervaringen.
Hoeveel relaties heb je?
We vroegen om te beginnen hoeveel relaties men had. In onze groep hadden de meesten 1 (afgerond 40%) of 2 (35%) relaties. Soms is het niet helemaal helder en/of nodig om een verbinding als een liefdes- of romantische relatie te definieren.
Is het fijn om verliefd te zijn?
“Ik vind het heerlijk om verliefd te zijn. Je kunt het ook goed aan me merken. Ik loop de hele dag met een big smile rond. Mijn collega’s valt het op.”
Hoe prettig is het om verliefd te zijn? De meeste mensen vinden dit geweldig! Ongeveer bij 2/3 van de deelnemers aan onze Poll overheerst de positieve kant. Je krijgt er energie van, je voelt je helemaal tot leven komen, zelfs gevoelens van ‘high’ zijn en zwevend door je dag gaan.
Tegelijk is er een wat kleinere groep die behoorlijk last kan hebben van een verliefdheid. Je kunt jezelf helemaal kwijt raken of erg onzeker worden. We krijgen bij toelichting hierop wel te horen dat dat vooral gebeurt, als de verliefdheid niet helemaal wederzijds is. Het maakt voor de waardering van de verliefdheid voor sommige mensen veel uit of het gevoel van twee kanten komt!
Hoe vaak word je verliefd?
We waren benieuwd hoe vaak mensen verliefd worden. Bij ongeveer 2 op de 3 personen in onze polypoll is dat af en toe of soms. Bij 24% is dat minstens eens per jaar en een enkeling heeft dit nog veel vaker. Tot zelfs wekelijks.
Wat maakt dat je je verliefd voelt?
“Ik val op mensen met wie ik lekker kan lachen. Ik merk dat ik gevoelig ben voor geur en stem. “
We vroegen naar de prikkels bij het verliefd worden. wat maakt dat je op iemand valt? Uiterlijk blijkt zeker mee te spelen. Bijvoorbeeld mooie ogen (53%) of mooie handen (14%). Tegelijk is emotioneel contact erg belangrijk (75%) en geestelijk contact wordt door de meesten (77%) genoemd. de ander grappig vinden of een zelfed vorm van humor scoort bij 60%.
Wat zijn afknappers?
“In mijn verliefdheid zie ik niet alles. Je gaat elkaar pas na een tijdje kennen.”
Omdat het pad in de liefde niet altijd over rozen gaat, vroegen we ook naar afknappers. Wat maakt dat je in het stadium van pril contact en eerste verliefdheid toch liever stopt?
Enkele belangrijke afknappers betreffen een totaal andere voorkeur of een leefstijl, waar niet goed mee te leven valt. Bijvoorbeeld aldoor interentten, gamen en tv kijken (47%). Onverzorgd uiterlijk is voor 57% een afknapper. Toch geen gevoel voor humor 59%.
Specifiek belangrijk voor polyamorie is de manier waarop de ander aankijkt tegen meerdere relaties. Door 77% van onze respondenten wordt claimend gedrag als een belangrijke afknapper ervaren. De afknapper die bij nog meer mensen zwaar scoort is ‘geen interesse in mij’.
Van verliefdheid naar echte klik
“Voor mij is de fase van verliefdheid misschien wat minder belangrijk. Ik ben meer geinteresseerd in wat er gebeurt als je dan wel of niet doorgaat met elkaar. Die overgang van de vlinders naar een klik”
Wat maakt dat er een klikis? Opvallend is dat dan uiterlijk veel minder een rol speelt. Wel persoonlijke eigenschappen als eerlijkheid en zelfstandigheid. Maar vooral ook de icommunicati en de nteractie. De ander kunnen vertrouwen en respect lijken essentieel voor onze deelnemers aan de poll. Het ervaren van een gevoel van verbinding scoort bij de meesten, evenals elkaar goed aanvoelen. Goede communicatie is belngrijk, en ook elkaar vrij kunnen laten.
In het gesprek over de uitslag van deze poll werd ook genoemd: dat je elkaar ruimte kunt gunnen voor meerdere relaties. Als de één wel polyamoreus is en de ander niet, kan het lastig worden.
“Ik heb het vaker gehad dat het met een nieuwe vrouw in het begin heel goed klikte. Maar dat dan toch polyamorie opeens niet meer kon, Dan konden we alleen mono verder. Dat wil ik echt niet meer, dus dan stopt het. Ook met het gevoel van mij naar haar. Je moet op dit punt met elkaar door één deur.”
Het lijkt erop dat verliefdheid vooral tot een echte klik leidt, als de kwaliteit van het onderlinge contact goed voelt. Je wil een basis voelen waarop je in vertrouwen verder kunt. Dit zonder dat alles voor altijd in beton gegoten is.
“Voor mij is dat geen eindstation. Relaties kunnen ook altijd weer anders worden.”
John zegt
Leuk en interessant om te lezen. Heb niet kunnen ontdekken hoe de verdeling m/v is van de respondenten. Wie kan dit vertellen? Dank voor dit mooie initiatief! Met warme groet, John
Paul zegt
Hoi John, daar hebben we niet naar gevraagd…