In onze nieuwe rubriek PolyBeest aandacht voor een trio van drie buizerds. Twee vrouwtjes delen al meer dan 10 jaar een nest, met een man erbij.
Wij mensen hebben de neiging om onze idealen over heteroseksuele monogamie bij dieren neer te leggen. Maar zijn dieren wel zo mono en hetero als wij denken? In deze rubriek volgen we het wel en wee van dieren die met hun liefdesleven buiten de lijntjes kleuren. Dit keer gaat het over de buizerd. Om precies te zijn: drie buizerds!
De buizerd is een roofvogel die in het grootste gedeelte van Europa en delen van Azië voorkomt. Misschien heb je hem wel eens zien cirkelen in de lucht of ‘bidden’ boven een prooi. Hij is gek op muizen, kikkers en kleine vogels. In Nederland komt hij regelmatig voor. We hebben dik 10.000 broedparen in ons land.
Maar niet altijd zijn het ‘gewone’ stelletjes. Roofvogelonderzoeker René Riem Vis volgt al meer dan 10 jaar een buizerdtrio: twee vrouwen en één man die samen een nest delen. Eén van de vogels komt zelf ook uit een polygame familie. Niemand weet hoe het zit. Hoe ontstaat zoiets? De biologen breken zich er het hoofd over. Toch wel boeiend…
Sinds 2007 is van dit trio bekend dat het op dezelfde plek nestelt. Ze begonnen met een oud kraaiennest dat ze hebben opgelapt. Het polyamore trio legt wel 7 eieren per seizoen. René ziet dat beide vrouwtjes op het nest broeden. De moeders hebben een perfecte broedverdeling. Ze wisselen elkaar overdag netjes af. s’ Nachts gaat het meest dominante vrouwetje op het nest zitten, maar de andere vrouw wil ook meedoen. Dus die gaat half bovenop het eerste vrouwtje zitten, om met haar mee te broeden. Beide vrouwtjes zijn tegelijkertijd aanwezig op het nest als de jongen al uit het ei zijn.
De vrouwen zijn constant gebleven in deze polycule. In 2012 ging het eerste mannetje weg. Hield hij het even voorgezien? De vrouwen bleven bij elkaar en al gauw kregen zij verkering met een nieuwe man. Met wie zij nu opnieuw een hechte relatie hebben.
Bron https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/9539-polygame-vogels
https://youtu.be/H_zlwKS0_f4
Geef een reactie