Als je een tijdje polyamoreus leeft, wordt hebben van meerdere liefdesrelaties mogelijk wel iets natuurlijks. Maar dat betekent niet dat je immuun wordt voor jaloezie. Jaloezie is een heel gewone emotie waar ook polyamoristen last van kunnen hebben.
Polyamorie is niet zomaar ‘een partner erbij’. Je hele manier van leven kan veranderen. Dat geeft mooie ontdekkingen en maar dat geeft ook uitdagingen. Je gaat ‘anders’ om met je geliefde(n), je merkt dat je ze niet kan ‘bezitten’, dat je hen op een andere manier gaat vertrouwen. Als je ziet dat jouw geliefde interesse in een ander heeft, voel je misschien je onzekerheid, maar je moet hier zelf mee moet leren omgaan. Je kan niet van je geliefde verwachten dat die het voor je oplost door niets met een ander te hebben. Misschien ontdek je dat je elkaar deze vrijheid kunt gunnen. Of zelfs dat je relatie er beter door wordt. Als je een tijdje polyamoreus leeft, wordt hebben van meerdere liefdesrelaties mogelijk wel iets natuurlijks. Het is ook heel gewoon om meerdere vrienden of vriendinnen te hebben. Of om diep van onze (meerdere) kinderen te houden. Liefdes hoeven niet ten koste van elkaar te gaan. Het kan zijn dat je je daardoor als persoon sterker gaat voelen.
Maar dat betekent niet dat je immuun wordt voor jaloezie. Jaloezie is een heel gewone emotie waar ook polyamoristen last van kunnen hebben. Vaak is hier goed mee om te gaan. Het kan zijn dat je ziet hoeveel plezier de ander erin heeft. Of je ontdekt dat een nieuwe relatie stimuleert om nieuwe dingen met elkaar te ontdekken.
Op deze site vind je op verschillende plaatsen artikelen over jaloezie. je kunt die onder meer met de zoekfunctie vinden. Een paar voorbeelden zijn:
Hoe jaloers zijn we in polyamore relaties? – uitslag van onze vragenlijst
Six shades of green – de ene jaloezie is de andere niet
The green-eyed monster, volgens Shakespeare
Belles Visualisatie voor Jaloezie
Ook voor artiesten is jaloezie een bron van inspiratie:
Hans Teeuwen – Mannen & Jaloezie